Avel

 

 

Detta är för dig som funderar på att bedriva renrasig avlel av kaniner.

 

Det första man ska göra är att gå med som medlem i

Sveriges kaninavelsförbund (Skaf), där kommer du sedan att hamna under en lokalförening beroende på vart du bor i landet.

Medlemsavgiften variera lite beroende på vilken förening du tillhör.

 

Sedan skaffar man ett uppfödarnummer hos Skaf, det kostar 100:-

Då får du en egen bokstav och sifferkombination så man sedan kan se vem som är uppfödare av kaninen.

 

Efter du gjort detta är det dax att skaffa ett par kaniner att avla på.

Dessa kaniner ska ha en av Skaf godkändstamtava och vara märkta med nummer i örat eller med en ring runt benet.

(Fundera även på vilken färg du vill avla på så du väljer två individer som passar ihop färgmässigt, så även avkommorna får godkända färger.)

Det du behöver vara uppmärksam på här är att kolla så alla far och morföräldrar är stambokförda, det står då ett stamboksnummer på stamtavlan vid varje kanin. Man får ha två luckor på stamtavlan men inte brevid varandra, men sträva efter att få en komplett stamtavla.

Detta måste finnas för att stamtavlan ska var korrekt. Kolla även så delpoängen på varja individ är ifyllda även detta för att stamtavlan ska vara godkänd.

 

När du nu har dina kaniner måste dessa ställas ut minst en gång i klass A.

Vilket betyder djur över 6 månader, då räknas de som vuxna.

För med info om detta se under utställning.

 

När du nu har ditt bedömningskort och är nöjd med poängen din kanin fått ska den stambokföras. Detta gör man hos en stambokförare. Varje lokalförening har sin stamabokförare, kolla med din förening om vem det är.

 

Längst ner på kaninens stamtavla finns en ruta för stambokförning. Där fyller stambokföraren in informationen från kaninens bedömningskort och klipper in ett nummer med tång i stamtavlan. Nu är din kanin upptagen i svensk stambok och avkommorna efter denna kanin kan märkas och förses med egen stamtavla för vidare avle och utställning.

 

Varför allt detta? För att veta att det avlas på friska och sunda individer som inte har extriöra defekter och för att rasen ska behålla sin säregna prägel.

 

För att läsa med om hur varje ras ska se ut, vika färger som är godkända i varje ras läs Nordisk kaninstandard, finns att köpa hos matreallagret.

 

 

 

 

 

Mer info om hur man förbereder inför att skaffa bebisar....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Kiltäktens Kaniner